Catalonië: plan onafhankelijkheid niet afgelast

In Barcelona kwamen manifestanten uit heel Spanje vandaag op straat tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. “Er was dus een duidelijke ‘nee’ te horen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck ter plaatse. Maar de plannen om de onafhankelijkheid uit te roepen, zijn daarmee niet afgelast.

Normaal kwam het Catalaanse parlement maandag samen, maar die zitting is verboden door het Grondwettelijk Hof. Er werd namelijk verwacht dat de Spaanse regio dan de onafhankelijkheid zou uitroepen. Daarom is de zitting verplaatst naar dinsdag. “De plannen voor de onafhankelijkheid zijn dus alleen uitgesteld”, zegt Van Spilbeeck.

“Heel waarschijnlijk komt het dinsdag toch tot die stemming over onafhankelijkheid”, zegt hij. “Donderdag is het bovendien de Spaanse nationale feestdag en dan zal het allicht opnieuw tot een opstoot van Spaansgezindheid komen.”

Dialoog
In Barcelona kwamen volgens de organisatie vandaag 950.000 betogers op straat. Ook gisteren werd in verschillende andere Spaanse steden betoogd tegen de onafhankelijkheid. In Madrid klonk gisteren ook de vraag naar een betere dialoog tussen de verschillende regeringen in het land.

Van de Catalaanse stemgerechtigden die vorige week zondag bij het referendum hun stem uitbrachten, stemde ruim 90 procent voor de Catalaanse onafhankelijkheid. In totaal bracht 43,03 procent van de 5,3 miljoen kiesgerechtigden zijn of haar stem uit.

Bekijk ook: Catalanen op straat tegen afscheiding

Bekijk ook: Spaans protest voor eenheid én dialoog