Canada stopt met CETA-gesprekken

Canada heeft de CETA-onderhandelingen met het Waals gewest verlaten. Dat heeft de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland gezegd na een gesprek met Waals minister-president Paul Magnette (PS) in Namen. Freeland reageerde erg geëmotioneerd: "We hebben besloten om terug te keren naar Canada, ik ben heel teleurgesteld".

Vanmiddag leek nog alsof er vooruitgang geboekt was. Magnette onderhandelde in Namen heel de voormiddag met de Canadese minister van Handel, samen met zijn CETA-onderhandelaar en de onderhandelaar van de Europese Unie. "Zeer constructieve gesprekken", zei de Waalse regeringsleider toen. 

Snikkend
Maar dat blijkt dan toch niet het geval te zijn. De Canadese minister reageerde na de onderhandelingen bijna in tranen: "Ik denk dat de onderhandelingen onmogelijk zijn. We hebben alles geprobeerd. Ik ben zeer triest, het enige dat ik kan zeggen is dat ik morgen terug bij mijn drie kinderen in Canada ben", zei Freeland half snikkend. 

Freeman wees erop dat ze de voorbije weken hard gewerkt heeft met de Europese Commissie en lidstaten als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Bulgarije en Roemenië. "Canada heeft echt hard gewerkt, maar het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft."

Donderdag
Magnette verwerpt nog steeds een tijdelijk kader om toch een officiële handtekening onder het verdrag te krijgen. Die ondertekening was normaal komende donderdag 27 oktober voorzien tijdens de EU-Canada-top in Brussel, maar door het verzet van de Waalse regering kan dat tot nader orde niet gebeuren.

Hoop
Europees Comissaris voor Handel Cecilia Malmström blijft nog hopen dat het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada (CETA) ondertekend kan worden. Op twitter zegt ze te betreuren dat de gesprekken tussen Canada en de Waalse regering, die de ondertekening blokkeert, gestopt zijn. Volgens Malmström was er in de gesprekken vooruitgang geboekt. "Ik geloof oprecht dat dit proces niet ten einde is".