Bosbranden: "We zijn nergens meer veilig"

VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck is ter plaatse in Adega, Portugal, één van de gebieden die getroffen is door de felle bosbranden. “We rijden in het gebied van Pedrógão Grande, de streek waar 62 mensen het leven lieten”, aldus Van Hemeledonck. Inwoners zijn bosbranden gewoon, maar dit is uitzonderlijk. “We zijn nergens meer veilig, we zijn omsingeld door vuur”, vertelt de 16-jarige Joao Silva.

Hier krijgt je een idee van wat er zich heeft afgespeeld. “Een wrak achtergelaten langs de kant van de weg. Er schiet niks meer van over. De hitte moet enorm fel geweest zijn, dat kan je zien aan het gesmolten metaal dat uit de auto gekomen is", aldus Van Hemeledonck.

Joao Silva is zestien en hij is bosbranden al gewoon. Maar deze keer is het toch anders. “We zijn nergens meer veilig, we zijn omsingeld door vuur”, vertelt Joao. Hij helpt met het verdelen van voedsel en water voor mensen die hun huis kwijt zijn. “Hier kan ik tenminste iets doen om mijn zinnen te verzetten."

”De branden zijn nog niet onder controle. Er is nog sprake van een twintigtal grote, gevaarlijke brandhaarden volgens het commando van de civiele bescherming en de brandweer", zegt Van Hemeledonck. "Los van die twintig heb je her en der tientallen kleinere brandhaarden en die zoeken zich een weg naar brandbaar hout.

Moeilijk blussen
"Meer dan 2.200 brandweermensen proberen de branden onder controle te krijgen", aldus Van Hemeledonck. Bovendien maakt de wind het heel moeilijk om te werken en maakt het ook heel erg gevaarlijk werken. Ze krijgen hulp van brandblusvliegtuigen uit Frankrijk, Spanje en eigen land. Maar ook die vliegtuigen hebben het moeilijk door die dikke rooklucht. Dat zorgt voor een slecht zicht vanuit de vliegtuigen op waar de brandhaarden zijn."

Eigenlijk is het niet meer leefbaar in de getroffen gebieden volgens Van Hemeledonck. Zelfs voor de mensen in de huizen die niet gehavend zijn. "Veel oudere mensen die niet verplicht worden om hun huis te verlaten, willen niet uit hun huis. En dat terwijl ze in een permanente brandlucht zitten. Dat is eigenlijk geen leefbare situatie."