Dossier President Trump

Belgisch koppel geweigerd in VS

Een koppel uit Brussel is, toen ze in New York aankwamen, de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd. De man, die zowel de Belgische als de Algerijnse nationaliteit heeft, werd urenlang ondervraagd. Volgens de politie waren er genoeg twijfels om hem tegen te houden. Hij werd geboeid aan handen en voeten en op een vliegtuig gezet, terug naar ons land.

Karim en Claudia vertrokken woensdag naar New York voor een reisje van een week. Maar aan de grens wordt Karim tegengehouden door de politie. Die vraagt hem onder andere of hij ooit al gearresteerd is, Karim begrijpt de vraag verkeerd en zegt ten onrechte ja.

“Ik heb ‘tien keer’ geantwoord omdat ik dacht dat ze identiteitscontroles bedoelden”, legt Karim uit. “Ze waren verbaasd en er volgden veel andere vragen, over Islamitische Staat, over mijn familie. Ik ben van Algerijnse en Italiaanse origine, dus ik heb drie paspoorten.”

Kettingen
Er volgde een urenlang verhoor waarna de politie besloot hem aan te houden, ook al zijn al zijn papieren in orde. Karim wordt aan voeten en handen geboeid en op het vliegtuig terug naar België gezet.

Zijn vrouw wist intussen helemaal van niets en moest een ticket voor een andere vlucht terug boeken. “We keren zeker niet vlug terug naar de Verenigde Staten”, zegt Claudia. “Misschien zelfs nooit meer. Het was een zeer slechte en trieste ervaring.”

Controles opgevoerd
Het inreisverbod van Donald Trump is nog steeds opgeschort, maar de controles aan de grens lijken dus alvast sterk opgevoerd.