Artikel 155: wat zal er nu gebeuren?

De Spaanse premier Mariano Rajoy zal komende zaterdag het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet in gang zetten, ofwel het artikel dat het zelfbestuur van Catalonië opheft. Maar welke stappen zullen nu gezet (moeten) worden? VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck legt uit.   

De Spaanse eerste minister sprak vandaag duidelijke taal. Zaterdag zal hij het artikel 155 van de Spaanse grondwet activeren. Dat geeft Rajoy de macht om Puigdemont af te zetten, het bestuur in Catalonië over te nemen en nieuwe verkiezingen uit te roepen. Het zal meteen een primeur zijn, want het artikel werd in het verleden nog nooit ingezet. Het wordt dan ook ‘een politieke atoombom’ genoemd. 

Maar wat zal er zaterdag dan concreet gebeuren? Eén ding is alvast zeker: Catalonië zal zijn autonomie nog niet meteen volledig kwijt zijn. "Eerst moet er gestemd worden in het Spaanse parlement alvorens artikel 155 geactiveerd kan worden. Dat zal waarschijnlijk pas volgende week gebeuren”, zegt Van Spilbeeck daarover.

Wat na de stemming?
Wat er na de stemming zal gebeuren, is wel nog een groot vraagteken. “Het artikel is namelijk nog heel vaag. Het zegt dat de Spaanse regering de nodige maatregelen mag nemen, zonder te zeggen welke maatregelen dit kunnen of mogen zijn.”

Het is bovendien ook niet de bedoeling van de regering in Madrid om de autonomie van Catalonië voorgoed af te nemen. Wél willen ze de autonomie opschorten tot de rebellerende regering opnieuw volgens de wet handelt. “De vraag is natuurlijk wat er zal gebeuren als de Catalaanse leiders volharden in hun roep naar onafhankelijkheid. Mogelijk worden ze dan afgezet of worden ze zelfs in de cel gezet.”

Bekijk ook: Rajoy gaat autonomie Catalonië opheffen