“Alles in de as” na bosbranden

De regio rond Tondela is een van de zwaarst getroffen gebieden. De branden hebben hier veel huizen en bossen vernield en ook slachtoffers gemaakt. Opmerkelijk: het vuur heeft hier en daar een woning willekeurig uitgepikt en die ernaast intact gelaten.

In deze regio leven de mensen al niet in luxe. Dit dorpje, Penedo, vlakbij Tondela, is zwaar getroffen. Verschillende huizen zijn volledig verwoest. Je ziet nog een schotelantenne, je ziet dakpannen op de grond, maar voor de rest zijn de mensen alles kwijt”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck, die ter plaatse is. 

“Heel wat mensen die hier woonden zijn oud. Daardoor konden veel van hen ook niet ontsnappen”, vertelt Helena Silva, een inwoonster van Tondela. “Het was angstaanjagend. Alles is tot ginder verbrand.”

Mensen van de Apoio Social, letterlijk de sociale steun, komen de schade opmeten. Ook bij Jorge. Hij is enkele bijgebouwen kwijt, met de wasmachine en proviand voor de winter. Zijn nieuwe motorfiets is nog maar een karkas. Het was vreselijk, zegt hij.

Door de regenval van vorige nacht is het grootste gevaar geweken. Maar de ellende zal hier nog maanden, misschien jaren duren.