Akkoord over afscheiding VK dichtbij?

Als de onderhandelingen over de brexit in december voldoende vooruitgang hebben opgeleverd, zal de Europese Unie handelsgesprekken starten met het Verenigd Koninkrijk. Dat is vandaag beslist op de Europese top. “De EU begint de gesprekken nu alvast intern voor te bereiden”, legt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken uit.

“Normaal gezien had de tweede fase van de brexitonderhandelingen al aangevat moeten zijn, maar de eerste fase heeft nog te weinig vooruitgang geboekt. Die fase gaat over de eigenlijke scheiding, en er is nog te veel onduidelijkheid over wat de Britten gaan betalen, over de rechten van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk”, zegt Frencken nog.

May optimistisch over akkoord
De Britse premier Theresa May blijft er intussen alle vertrouwen in hebben dat er op het einde van de rit een goed brexit-akkoord zal voorliggen, zo zei ze. Dat haar regering voorbereidingen treft voor het geval de onderhandelingen toch mislukken en de Britten zonder akkoord uit de EU tuimelen, is volgens haar een kwestie van goed bestuur.

"We werken aan een goede deal, maar het zou onverantwoord zijn om ons niet op alle mogelijkheden voor te bereiden", zegt May.