Dossier President Trump

Affaire-Kushner: Kan Trump afgezet worden?

Het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen brengt de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, in nauwe schoentjes. Volgens Amerikaanse media heeft Kushner de gewezen veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, de opdracht gegeven om contact op te nemen met de Russische ambassadeur. Als blijkt dat Trump expliciet de vraag gesteld heeft aan zijn schoonzoon, dan kan dat een aanleiding zijn om hem af te zetten, al zijn we nog lang niet zo ver.

“Als blijkt dat Trump de directe aanzet was bij het contact, dan valt dat onder de wetgeving van de spionage en kan dat leiden tot zijn afzetting”, zegt VS-correspondent voor VTM NIEUWS, Greet De Keyser. “Men moet eerst staalharde bewijzen hebben van de betrokkenheid van Trump. Dan wordt er een onderzoek gestart, dat geleid wordt door de opperrechter van het Hooggerechtshof.”

Mike Pence
Aan het einde van dat onderzoek moet de Senaat zich in een tweederdemeerderheid akkoord verklaren met de resultaten en dan pas komt er een afzetting. "Na de afzetting is het aan de vicepresident, in dit geval Mike Pence. Het is een lange procedure die zeker jaren in beslag zou nemen. Maar zolang zijn we nog lang niet”, besluit De Keyser.

Bekijk ook: Schoonzoon Trump in nauwe schoentjes