Zware storm op komst dit weekend

Naast de sneeuw is het dit weekend ook uitkijken voor een noordwesterstorm met mogelijk hoge waterstanden aan de kust en op de Schelde. “We denken voorlopig aan een herhaling van de Sinterklaasstorm van 2013.” Toen trok er een zware storm over Noord-Europa met een kracht van negen Beaufort op zee en rukwinden tot 97 kilometer. Niet alleen dit weekend worden er overigens problemen verwacht, ook vannacht en morgen dreigt er wateroverlast aan de kust. 

Komende nacht zal er stormtij zijn in combinatie met een noordwesterstorm. Er zijn geen risico's op structurele overstromingen, maar door de verwachtte golven van 2,5 meter met pieken tot 4 meter kan er wel golfoverslag zijn die wateroverlast veroorzaakt voor de onmiddellijke omwonenden. Het risico is het grootst in de haven. 

Ook dit weekend belooft het nat te worden. “Er worden nu al maatregelen genomen in die gebieden, maar het is best dat je vrijdagnamiddag niet op staketsels gaat lopen of een wandeling maakt langs havengebieden", zegt weerman David Dehenauw. 

Zo worden er vanmiddag in Blankenberge stormschotten geplaatst rond de haven en een helling op de zeedijk wordt afgesloten. Ook de pier en het staketsel worden afgesloten. In Oostende wordt er om 15.00 uur een veiligheidsoverleg gehouden om te bekijken welke extra maatregelen er moeten worden getroffen.

Nieuwjaarsreceptie
De gemeente Bredene hebben alle activiteiten zoals de Nieuwjaarsreceptie en Nieuwjaarsduik nu al afgelast. Rond de gevoelige wijken worden zandzakjes gelegd., maar er is op dit moment nog geen sprake van een grote evacuatie zoals in 2013. De toestand wordt wel permanent opgevolgd.