Dossier Kasteelmoord

Zo werd Stijn Saelens vermoord

Stijn Saelens heeft nog enkele minuten geleefd na zijn dodelijke schot, maar hij was wel bewusteloos. Dat antwoordde wetsdokter Geert Van Parys vandaag op het proces over de Kasteelmoord. Voor zijn dood kreeg Saelens ook enkele rake klappen, waardoor hij op de grond terechtkwam.

Op het proces over de Kasteelmoord is vandaag meer duidelijkheid gekomen over wat er precies met Stijn Saelens gebeurd is, na de getuigenis van de wetsdokter en de wapendeskundige Erik De Durpel. 

Eerst geslagen
Bij Stijn Saelens werden verschillende verwondingen in het gezicht opgemerkt bij de autopsie. Volgens de wetsdokter wijzen de verwondingen erop dat Saelens rake klappen kreeg vóór het overlijden, wellicht veroorzaakt door een bruut, stomp geweld. "Dat kan een staaf zijn of de kolf van een pistool. We weten enkel zeker dat er geslagen is toen het hart nog klopte."

Een val, bijvoorbeeld tegen de radiator of van de trap, wordt uitgesloten omdat de verwondingen zich op verschillende plaatsen in het gezicht bevonden. Daarbij komt nog dat Stijn Saelens al voor het fatale schot op de grond lag. "Zonder die slag is er geen verklaring voor het feit dat Stijn Saelens al op de grond lag op het moment van het schot", bevestigde wapendeskundige Erik De Durpel.

Schot in de rug
Het dodelijke schot is volgens de bevindingen van de wapenexpert afgeschoten toen Saelens op zijn rug lag, met zijn borst tegen de tegelvloer van de inkomhal van het kasteel. 

Volgens De Durpel is het onmogelijk vast te stellen van hoe ver het schot werd afgevuurd, omdat er geen kogel werd teruggevonden. Uiteindelijk zou Stijn Saelens omkomen door "acute en massieve interne bloedingen", zei Van Parys. 

Nog niet meteen overleden
Stijn Saelens heeft volgens de bevindingen nog enkele minuten geleefd na zijn dodelijke schot, tussen de drie en de tien minuten, maar hij was wel bewusteloos. Had Saelens nog bij bewustzijn geweest, dan had hij zich op een of andere manier moeten verzetten toen hij de trappen van het kasteel af werd gesleept. Maar omdat het bloedspoor er niet breder was, gaat Van Parys ervan uit dat hij dus niet bij bewustzijn was.

Saelens zou na het schot wel niet meer te redden zijn geweest. "Of hij nog te redden was? Nee. De ravage was zo groot dat zijn longen binnen de drie minuten verwijderd hadden moeten worden. Dat is technisch gezien niet mogelijk, zelfs niet in een ziekenhuis."

Het is niet duidelijk of Stijn Saelens zich nog heeft kunnen verzetten. Enkel op zijn rechtervoorarm werden mogelijke afweerletsels teruggevonden, maar de oorsprong van die letsels staat niet vast. De wetsdokter stelde wel dat Saelens zelf zeker geen vuistslagen heeft uitgedeeld.