Zo verliep defilé op nationale feestdag

Op en rond het Brusselse Paleizenplein heeft het traditionele defilé voor de nationale feestdag plaatsgevonden. Het defilé stond dit jaar vooral in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het vijfjarig koningschap van koning Filip. Thema van de feestelijkheden dit jaar: "Respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst". Het was wel een defilé zonder de Civiele Bescherming. Daar beslisten de vakbonden af te haken uit onvrede met de hervorming van hun dienst.

Geen nationale feestdag zonder traditioneel defilé op en rond het Brusselse Paleizenplein. Het defilé startte traditiegetrouw met een schouwing van de troepen door de koning in de Wetstraat.

Nadien trok het defilé voorbij de tribune aan het Paleizenplein met daarin het koningspaar (koningin Mathilde voor de gelegenheid gekleed in een rood ensemble van Natan), de vier koningskinderen, prins Lorenz, prinses Astrid, prins Laurent, prinses Claire en de verzamelde notabelen. Onder die notabelen opnieuw geen vertegenwoordiger van het Vlaams parlement. Parlementsvoorzitter Jan Peumans laat al jaren verstek voor het nationale defilé.

WOI
In het militaire defilé zaten verschillende verwijzingen naar de herdenking van het einde van WOI. Zo nam er bijvoorbeeld een groep 'Living History' deel. Zij toonden kledij en materieel van 100 jaar geleden. En in de internationale troepen die deelnamen aan de parade te voet zaten ook afstammelingen van oudstrijders. Zo waren er detachementen met nazaten van soldaten uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Amerika. De meest opvallende verschijning daarbij was de groep Maori uit Nieuw-Zeeland.

Korter
Het burgerlijke defilé was door het ontbreken van de Civiele Bescherming een stukje korter dan de voorbije jaren. Maar daarnaast paradeerden wel afvaardigingen van de geïntegreerde politie, de douane, de brandweer, B-Fast, de FOD Volksgezondheid en het Rode Kruis. Ook in het burgerlijke defilé zat een knipoog naar WOI in de vorm van een handbluspomp die nog gebruikt is in 1918.

Speciaal voor het vijfjarig koningschap van koning Filip werd het defilé muzikaal afgesloten met optredens van Jo Lemaire en Ozark Henry, begeleid door de verschillende muziekkapellen. Helemaal aan het slot volgden nog de traditionele Europese hymne en natuurlijk het Belgische volkslied.