Zo gevaarlijk kunnen foto’s online zijn

In Frankrijk is het in theorie strafbaar om foto's van je kinderen online te zetten. In ons land gaat het zo ver niet. Maar volgens computerspecialisten is het wel degelijk erg gevaarlijk om foto’s te verspreiden. De federale politie roept ouders op om geen foto's van hun kinderen te posten op bijvoorbeeld Facebook.

Nico Cool onderzoekt als computerspecialist de verborgen kant van het internet, het zogenoemde TOR-netwerk. Daar heeft hij al veel gefabriceerde foto's gevonden, waar ook de federale politie over spreekt. "Die worden dan uiteraard door malafide personen voor een totaal ander doel aangewend, zonder medeweten van die persoon."

"Je hangt die foto's ook niet aan de deur"
Niet alleen kinderen moeten leren omgaan met sociale media, ook hun ouders moeten dat doen. Child Focus heeft daar een aantal richtlijnen voor.

"Niet alle foto's zijn geschikt om op Facebook te zetten", waarschuwt Dirk Depover van Child Focus, "Foto's die je ook niet aan je voordeur zou hangen, horen ook niet thuis op het internet." Hij waarschuwt dan ook iedereen om extra voorzichtig te zijn: "Ga verstanding om met je privacy instellingen om en kies zorgvuldig wie je foto's kan bekijken."

Bekijk ook: