Zandkliffen aan kust door stormweer

Door de sneeuwstorm van de voorbije dagen zijn er aan de kust zandkliffen ontstaan van soms wel twee meter hoog. Op dit moment worden die zo snel mogelijk afgebroken. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Het is een terugkerend fenomeen bij elke storm: het hoge zeewater spoelt heel wat zand weg van de Vlaamse kust waardoor er zandkliffen ontstaan. Dat is na afgelopen storm onder meer het geval in Knokke-Heist en De Haan.

De kliffen vormen tijdelijk een bijkomend spektakel aan de kust, maar ze zijn ook gevaarlijk. Zo kunnen wandelaars die erop lopen, wegzakken. Mensen die er langs lopen kunnen dan weer zand over zich heen krijgen. 

Terug afgebroken
Op plaatsen waar er steile verticale wanden ontstaan zijn, worden de kliffen zo snel mogelijk doorbroken. Dat gebeurt nu al. Volgens minister Weyts is er niet meteen gevaar voor de kustverdediging. 

"Het zand dat weg is aan de hoogwaterlijn werd richting laagwaterlijn verplaatst en heeft dus niet direct een effect op het veiligheidsniveau tegen overstroming. Deze evaluatie gebeurt pas na het winterseizoen of na extreme stormen", klinkt het.