Wordt dit de nieuwe manier van lesgeven?

De universiteit van Kortrijk pioniert met een nieuwe manier van lesgeven. De proffen gebruiken slimme technologie, waardoor er meer interactie is met hun studenten. Via een gesofisticeerd platform kunnen studenten hun antwoorden met elkaar delen, de prof kan daar dan meteen op inpikken. Het is al bewezen dat student zich zo langer kunnen concentreren, waardoor ze ook betere resultaten halen.

De studenten loggen met hun eigen laptop of tablet in op het nieuwe digitale platform. Bij groepsoefeningen kunnen ze hun antwoorden zo meteen met elkaar delen. Op een groot scherm ziet de docent wie het snapt en wie niet.

Via hetzelfde platform kunnen de studenten ook online een vraag stellen, anderen kunnen die liken waardoor de docent meteen ziet waar nog uitleg nodig is. Het is nu al duidelijk dat studenten zich op deze manier langer kunnen concentreren.

De universiteit van Kortrijk heeft het systeem zelf ontwikkeld, met de hulp van enkele Vlaamse technologiebedrijven. Het is een investering van een half miljoen. Op termijn zal het ook gebruikt worden aan de KU Leuven, waarvan de campus in Kortrijk een afdeling is. Ook vanuit het buitenland is er al interesse.