Wie zijn Catalanen die komen betogen?

Ongeveer 45.000 Catalanen en sympathisanten zijn vandaag afgezakt naar Brussel voor een betoging om aandacht te vragen voor het Catalaanse probleem. Velen onder hen kwamen daarvoor speciaal vanuit Catalonië naar ons land, sommigen met een autorit van vijftien uur achter de kiezen.

Het initiatief voor de massabetoging kwam van twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties. De organisatoren willen met de betoging geen boodschap verspreiden voor een onafhankelijk Catalonië, maar vragen aan Europa respect voor de Catalanen en hun burgerrechten.

En dat is een boodschap waar duidelijk veel Catalanen zich in konden vinden. De optocht bracht volgens cijfers van de politie zeker 45.000 mensen op de been. En een heel aantal van hen kwam daarvoor speciaal uit Catalonië. 

Rit van 15 uur
Ze verbleven in hotels of in bijvoorbeeld een jeugdkampcentrum, zoals in Brasschaat. Daar verzamelde een groep Catalanen om 7.30 uur deze ochtend rond de ontbijttafel om later op de dag naar Brussel te trekken. Ze kwamen met het vliegtuig of met de wagen, een rit van wel vijftien uur. 

Veel Catalanen willen erbij zijn om hun stem te laten horen en omschrijven het als een emotioneel moment. “We hebben veel meegemaakt. Het is voor ons erg belangrijk om hier te zijn en om onze Catalaanse leider te steunen. We zijn verenigd, we vechten voor één republiek. Zonder geweld”, omschrijft de Catalaanse Gisela Carrasco het.