Dossier Salah Abdeslam

Wie betaalt vervoerskosten Abdeslam?

Morgen start in Brussel het langverwachte proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari. De twee staan terecht voor de schietpartij in Vorst op 15 maart 2016. Abdeslam verblijft tijdens het proces in de gevangenis van het Franse Vendin-le-Vieil en zal elke dag onder zware beveiliging over en weer gebracht worden, maar wie draait er nu eigenlijk op voor die kosten?

Abdeslam en Ayari moeten zich vanaf morgen verantwoorden voor de correctionele rechter. Voor het proces is grote internationale belangstelling, want sinds de aanslagen van Parijs is Abdeslam de publieke vijand nummer één. Het is ook meteen het eerste proces waarop mensen terechtstaan die direct betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015.

De beveiligingsmaatregelen voor het proces zijn dan ook ongezien. “Dit proces zal alle aandacht van de veiligheidsdiensten opeisen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan VTM NIEUWS. “De gepaste maatregelen zullen genomen worden want hier is een hoog risico mee gemoeid is. Als er iets zou gebeuren, is dat catastrofaal op vele vlakken.”

Abdeslam verblijft tijdens de duur van het proces in de zwaarbeveiligde gevangenis van Vendin-le-Vieil, ten zuiden van Rijsel, op een 50-tal kilometer van de Belgische grens. Hij zal elke dag over en weer gebracht worden. “Het transport zal onder heel grote waakzaamheid gebeuren, maar meer kan ik daar niet over zeggen”, aldus nog Jambon. De kosten van dat transport worden gedragen door de Belgische staat. “Wij hebben gevraagd om hem hier te mogen berechten dus dan zijn de kosten ook voor ons."

Lees ook: Proces-Abdeslam: Wat gebeurde er nu weer in Vorst?