VTM NIEUWS test zelfrijdende auto

Op dit moment zijn ze bij Audi in Duitsland een zelfrijdende auto aan het testen - het soort auto die over twee jaar ook bij ons in Antwerpen over de ring zal rijden. Want Antwerpen is in Europa één van de vijf grote proeftuinen voor zelfrijdende auto's. VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee mocht het nu al eens proberen met een prototype waar je écht je handen van het stuur mag halen, iets wat bij ons nog niet mag.

Het prototype van Audi heet Jack. Ingenieurs werken er voortdurend aan om hem beter te maken in… rijden zonder handen. Hij heeft intussen 100.000 kilometer op de teller staan zonder één ongeval. Er zit dan ook een behoorlijke computer in.

Op de snelweg geeft de wagen een signaal dat de handen van het stuur mogen gehaald worden. Vanaf dan gaat de automatische piloot aan en doet hij alles zelf. “Dat betekent dat ik zelfs mijn laptop er kan bijnemen om de tekst van mijn reportage uit te tikken, zonder problemen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee, “Ik moet in principe zelfs niet op de weg rond mij letten.”

Alleen slapen is verboden in de wagen. Voor de zekerheid, want verder kan de wagen alles zelf. Hij versnelt en vertraagt, verandert op tijd van rijstrook, haalt ook andere wagens in, houdt zich aan de snelheidsborden en detecteert richtingaanwijzers van andere voertuigen.

Dit soort technologie zien we over ten vroegste drie tot vier jaar in auto's opduiken. Maar eerst moet er dus getest worden.

Ook in ons land komt daarom binnenkort een zone op de Antwerpse ring waar rijden zonder handen mag. Die wordt wel aangepast met sensoren die de verkeersdrukte doorgeven aan de auto's.