Vrouw getuigt over 20 jaar geweld binnen gezin

Jaarlijks worden heel wat vrouwen het slachtoffer van intrafamiliaal geweld, soms zelfs met dodelijke gevolgen. Vzw Trampolien wil die problematiek aankaarten met haar campagne ‘Sta eens in haar schoenen’ voorstelt. Sofie, een schuilnaam van het slachtoffer, getuigt aan VTM NIEUWS over haar ervaring.

Ze is zelf twintig jaar lang het slachtoffer geweest van een gewelddadige partner met wie ze twee tienerkinderen heeft. Het duurde jaren voor ze dat zelf kon inzien. Ze durft nog altijd alleen anoniem en onder een schuilnaam te getuigen.

"Ik kreeg een verbod om mijn familie en vrienden te zien en uiteindelijk een verbod om de deur uit te komen", vertelt ze. "Ik werd geregeld opgesloten, heel vaak gemanipuleerd en er was zeer uitgebreid seksueel geweld."

"Ik pak je kinderen af"
Sofie durfde 5 jaar geleden weg te gaan, maar ondervond zelf hoe moeilijk het is om uit een gewelddadige relatie te stappen. "Hij dreigde: als je niet naar me luistert, dan pak ik je kinderen af."

Gemiddeld doet een slachtoffer pas aangifte na 35 incidenten, een goede opvang wordt volgens Sofie nog altijd onderschat. "Ik heb me aangemeld bij een vluchthuis, maar dat zat helaas vol. En dan ben ik een beetje aan mijn lot overgelaten."