Vrijwilliger? Nu ook vergoeding onkosten

Binnenkort mogen vrijwilligers een vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken en mogen ze al eens een cadeautje krijgen. Dat staat in een nieuwe wet over vrijwilligerswerk. Nu doet de fiscus al eens moeilijk als er geen onkostennota's zijn of als vrijwilligers een cadeau krijgen. Dan moeten ze daar soms belastingen op betalen, maar daar moeten ze zich dus binnenkort geen zorgen meer over maken.

Ruben De Weerdt werkt als animator op het speelplein Saenhoeve in Maasmechelen. Daarvoor krijgt hij een vaste vergoeding per dag. “Het is achttien euro per dag voor hier naar de werking te komen. Maar voor de rest krijgen we ook nog consumptiebonnetjes op het plein zelf voor drankjes te kopen, wafels, ijsjes,... En als we een uitstap doen, krijgen we dat ook altijd voor een gedeelte betaald.”

Maar dat zorgt soms voor problemen. Want vrijwilligers mogen alleen een vergoeding krijgen voor alle onkosten, zoals vervoerskosten of materiaal. En als ze daar geen bewijs van hebben, beschouwt de fiscus dat als een inkomen. Waardoor ze daar belastingen op moeten betalen.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) belooft echter een oplossing. “De wet sprak van een vergoeding en daar waren een aantal discussies over. Die worden nu beëindigd. Het gaat hier over een kostenvergoeding.” Het parlement moet dit najaar het voorstel van Peeters goedkeuren.