Verwart Sint in winkels kinderen?

Sinterklaas is nog lang niet in het land, maar toch vind je zijn snoepgoed al in de winkels. Reclame maken voor de sint mag eigenlijk pas vanaf 1 november. Maar volgens de federatie van de sector, Comeos, kan je handelaars niet verbieden om de producten zelf al in de rekken te leggen. Volgens kinderpsychologe Vanessa Van Schuerbeek verwarren we op die manier jonge kinderen. "We moeten de aanloopperiode veel korter houden", vertelt ze aan VTM NIEUWS.

Je ziet het al in alle supermarkten sinds begin oktober: het snoepgoed van Sinterklaas. Chocoladen ventjes, speculaas, en ook hier en daar wat speelgoed.  “Ik vind dat dat aan de vroege kant is”, zegt papa Kris De Buijn. “Als je met kinderen gaat winkelen is het niet evident om daar altijd voorbij te lopen en kinderen stellen zich daar vragen bij” Ook mama Daphne Hertogs vindt het geen goed idee. “Kinderen denken dat de Sint al in het land is en dat ze hun schoen kunnen zetten.”

Geldt niet voor producten
Nochtans is er afgesproken dat winkels pas reclame mogen maken vanaf 1 november. “Producten op zich kan je moeilijk verbieden, ook al houden die verband met een of andere feestdag”, zegt Hans Cardyn van de Sectorfederatie Comeos. “In dat geval zou je ook aan chocoladewinkel moeten zeggen dat ze geen chocoladen eieren mag verkopen buiten de paasperiode. Kinderen zien dat effectief, maar die weten ook wel dat de goedheilige man zelf pas over een paar weken zal langskomen”, stelt hij.

Maar zo evident is het niet. Kinderen onder de 8 jaar hebben dat tijdsbesef nog niet. "Probeer als ouder heel concreet te zijn, met een soort aftelkalender bijvoorbeeld”, zegt kinderpsychologe Vanessa Van Schuerbeek. “Maak ook duidelijke afspraken: dan mag je je schoentje pas zetten. Anders krijg je kinderen die al twee maanden lang hun schoentje aan de schoorsteen zetten en daar valt dan al twee maanden lang geen cadeautjes in en dat is echt niet fijn voor hen. Ik zou de aanloopperiode veel korter houden”, zegt ze.