Dossier De Bende van Nijvel

Vermassen: "Gouden tip is binnengekomen"

“Ik denk dat de gouden tip binnengekomen is die de zaak van de Bende van Nijvel kan ophelderen.” Dat heeft advocaat Jef Vermassen gezegd in de studio van VTM NIEUWS. Hij is de raadsman van slachtoffer David Van de Steen. “Veertien dagen geleden is er een verklaring afgelegd die van zeer doorslaggevende aard is”, zei Vermassen. Waarover dat precies gaat, zegt Vermassen niet.

De advocaat denkt dat de politie nu genoeg weet om de zaak van de Bende van Nijvel op te helderen. “De verklaring is van zeer doorslaggevende aard en is volgens mij een openbaring over wie erachter zit”, zegt Vermassen. “Dit kan verklaren hoe het mogelijk is dat zo’n aanslag gebeurt zonder dat de politie tussenbeide is gekomen.”

Jef Vermassen kreeg de afgelopen weken meerdere verklaringen binnen van mensen die willen getuigen. “Het gaat om getuigen van het eerste uur die nooit au sérieux genomen zijn”, vertelt hij. Sommigen onder hen vertellen dat ze op verregaande wijze geïntimideerd zijn, zegt Vermassen. “Maar het gaat ook over mensen die in de onderzoekscel zaten of ex-rijkswachters die dingen hebben meegemaakt. Die willen getuigen, maar wel op voorwaarde dat het in vertrouwen kan."

Procureur-generaal Christian De Valkeneer laat aan VTM NIEUWS weten dat hij niet op de hoogte is van de gouden tip en dat hij benieuwd is. Hij gaat Vermassen uitnodigen voor een vergadering.

"Betrokkenen nog in leven"
Vermassen is er ook zeker van dat er nog betrokkenen in leven zijn, ook in ons land en dat kan gevaarlijk zijn. “Dat is altijd gevaarlijk op dat niveau”, zegt Vermassen. “Als die mensen in het nauw komen… Wat ons betreft: wij hebben ons werk gedaan. Alle verklaringen zijn weg, bij ons is niks meer te vinden, ook niet bij mijn cliënt. Nu is het aan het onderzoeksteam om daar verder aan te werken. We zullen wel het dossier opvolgen, om er zeker van te zijn dat alles onderzocht wordt.”

Bekijk hier het integrale studiogesprek: