Is uw robotstofzuiger een spion?

Een producent van robotstofzuigers heeft het idee om de informatie die zo’n robot opslaat, te delen met andere technologiebedrijven. Zo kunnen slimme apparaten in huis beter samenwerken, maar experts waarschuwen: bedrijven kunnen op die manier letterlijk bij u binnen kijken én u bestoken met reclame.

Sommige merken hebben een camera en staan in verbinding met het internet. De robot slaat zo alle gegevens op en maakt een kaart van uw huis. Zo weet die ook of je bijvoorbeeld een smart tv hebt. Dat is informatie die een van de producenten dan zou willen doorverkopen aan technologiegiganten zoals Apple of Google. Want dan kunnen slimme apparaten beter samenwerken en dat moet ons leven nog makkelijker maken.

Maar experts reageren bezorgd, want bedrijven kunnen op die manier zomaar bij u thuis binnenkijken. “Het hele idee is dat die apparaten aan elkaar gekoppeld worden en dat er dus heel veel informatie wordt verzameld over iedereen”, zegt Kathleen Gabriëls, techniekfilosofe aan de VUB. “Op die manier kan je ook veel makkelijker mensen in profielen gieten, wat interessant is voor adverteerders.”

De producent zegt dat hij geen informatie zou delen waar de klant geen toestemming voor geeft. Dé tip dus bij alle slimme toestellen: altijd goed de voorwaarden nalezen. “Uitkijken voor al te gemakkelijke wachtwoorden in een aantal gevallen”, zegt Gabriëls. “En je vooral echt bewust zijn van waar je toestemming voor geeft.”