Test Aankoop: “BNP Paribas gijzelt klanten die pensioensparen”

Consumentenorganisatie Test Aankoop is niet te spreken over een tariefverhoging die BNP Paribas Fortis recent heeft aangekondigd. Klanten moeten fors meer betalen als ze hun pensioenspaarfonds willen weghalen. Volgens Test Aankoop gijzelt de bank zo haar klanten en dus willen ze dat de minister van Financiën dit aanpast.

Klanten van BNP Paribas Fortis die vanaf januari volgend jaar hun pensioenspaarfonds, of hun effectenrekening met aandelen, willen overplaatsen naar een andere bank zullen daar 150 euro voor moeten betalen. Nu kost dat nog 75 euro.

Volgens Test Aankoop gijzelt de bank op die manier haar klanten. “Je hebt instapkosten en beheerskosten. Nu nog eens 150 euro extra vragen wanneer je het fonds wil verlaten, is excessief”, zegt Simon November van Test Aankoop. “Het dwingt de consument om bij de bank zelf te blijven en gijzelt als het ware de spaarder. Daar kunnen wij ons niet mee verzoenen.”

Verhoging van tarieven
Daarnaast verhogen ook andere banken stelselmatig hun tarieven. ING deed dat recent voor het gemeenschappelijk gebruik van hun Lion-account, of om geld af te halen uit een automaat die niet van hen is.

Test Aankoop wil daarom dat minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) de transferkosten gratis maakt, zeker om de overheid het pensioensparen fiscaal stimuleert en de bankensector daarvan profiteert.