Te hoge waterfactuur voor duizenden mensen

Duizenden mensen zijn waarschijnlijk al maandenlang te veel aan het betalen voor water. Dat blijkt uit een onderzoek van VTM NIEUWS. De nieuwe waterfactuur geeft per gezinslid een korting, maar de maatschappijen controleren uw gezinssamenstelling slechts een keer per jaar, op 1 november.

Krijgt u na 1 november bijvoorbeeld een kind of gaat u samenwonen, dan moet u bijna een jaar wachten op uw korting. De nieuwe waterfactuur is een jaar geleden in het leven geroepen om zware verbruikers meer te laten betalen. Grote gezinnen zouden daar niet de dupe van mogen worden en krijgen daarom een korting van twintig euro per gezinslid.

Toch mist het systeem omwille van een jaarlijkse controle zijn effect. Daarom pleit sp.a nu ook voor een sneller en meer geautomatiseerd systeem. "Wanneer je naar de gemeente gaat en je verandert je adres, dan moet er onmiddellijk een registratie gebeuren bij de drinkwatermaatschappij zodat je meteen de juiste korting hebt", zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a).

"Niet haalbaar"
De bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) is vandaag niet bereikbaar voor commentaar. De koepel van de drinkwatermaatschappijen wil wel reageren. Zij zeggen dat het voor hen niet haalbaar is om sneller na te gaan of een gezinssamenstelling veranderd is of niet. Volgens de koepel zou dat zodanig veel extra werk met zich meebrengen dat de waterkosten nóg zouden stijgen.