Syriëstrijder biedt hulp aan veiligheidsdiensten

Een bekende Belgische Syriëstrijder, Tarik Jadaoun, wil samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten. Hij zit op dit moment vast in Irak en riskeert er de doodstraf. Jadaoun nam zelf contact op met VRT-buitenlandjournalist Rudy Vranckx. Volgens onze informatie hechten de Belgische inlichtingendiensten weinig waarde aan zijn woorden, en wil hij vooral zijn eigen vel redden. 

Jada-oun is 28 en komt uit Verviers. In 2014 vertrok hij naar Syrië. Hij dook op in het filmpje waarmee IS de aanslagen van 22 maart in ons land opeist, naast een andere Belgische Syrië-strijder. Jada-oun zegt dat hij niets te maken heeft met de aanslagen in Zaventem en Parijs. Hij zegt dat hij zich alleen bezighield met militaire opleidingen van jongeren. 

Ontsnappen aan doodstraf 
Jada-oun zegt in een gesprek met de VRT dat hij wil meewerken met de Belgische veiligheidsdiensten. Hij zou informatie hebben die ons land vooruit kan helpen. Wij vernemen dat de Belgische inlichtingendiensten weinig kunnen doen met zijn informatie. Hij zou gewoon willen ontsnappen aan de doodstraf.