Steeds meer tropische ziektes in Europa

In Europa raken steeds meer mensen besmet met ziektes zoals malaria, zonder dat ze in het buitenland zijn geweest. De globalisering en de klimaatopwarming zorgen er namelijk voor dat die ziektes ook tot hier geraken. Er is dan wel geen sprake van een epidemie, maar we moeten toch voorzichtig zijn, zeggen wetenschappers.

Ook raakte twee jaar geleden nog een Antwerpse vrouw besmet met malaria terwijl ze al jaren niet meer in het buitenland is geweest. Een andere tropische ziekte die opduikt in Europa is chikungunya, die koort en gewrichtspijn veroorzaakt.

“Er zijn dit jaar een aantal gevallen bekend van malaria en chikungunya in Italië en Frankrijk. Die mensen werden daar ziek en zijn niet op reis geweest. Ze zijn hier in Europa besmet”, zegt Wim Van Bortel, onderzoeker van het instituut voor Tropische Geneeskunde.

Een lokale inheemse mug kan malaria overdragen als ze hier een besmet persoon steekt. Via internationaal transport komen ook tropische muggen tot hier, die ziektes als zika, dengue en chikungunya verspreiden.

Het is onnodig om ons hier te beschermen. Wie naar tropische landen reist, kan dat beter wel doen.