Steeds meer kinderen hebben gehoorschade

Je kinderen naar de iPad laten kijken met een hoofdtelefoon op is wel makkelijk, maar het is schadelijk voor hun oren. Specialisten zien dat steeds meer kinderen zo gehoorschade oplopen en die schade kan blijvend zijn. Een goede hoofdtelefoon is daarom zéér belangrijk. En ook: het geluid niet te hard zetten.

Niet te luid zetten is zeer belangrijk. Heel wat kinderen hebben nu al gehoorschade omdat ze hun hoofdtelefoon te vaak te luid zetten en die gehoorschade kan blijvend zijn, zeggen specialisten.

"De hogere frequenties kunnen aangetast worden, dat begint bij 3-4000 hertz. Dat noemen we de discodip", zegt neus-keel-oorarts Frank Declau.

Goede hoofdtelefoon
85 decibel is oké, dat is het geluid van een stofzuiger of een haardroger. Maar de hoofdtelefoons die gaan tot 115 decibel en dat is te luid.

Ouders zetten er dus best een begrenzer op om het geluid te dempen en een goede hoofdtelefoon kopen is ook heel belangrijk. "Het best is een koptelefoon te gebruiken en dat ook de luidspreker niet te dichtbij het trommelvlies aanwezig is", zegt dokter Declau.