Slachthuis Tielt zet maand de deuren open

Het omstreden slachthuis in Tielt zet nog tot het einde van de maand zijn deuren open. Met de rondleidingen wil het slachthuis het vertrouwen van de warenhuizen en de consumenten terugwinnen, nadat het slachthuis in maart in een slecht daglicht was komen te staan door een undercoverreportage van de dierenrechtenorganisatie ‘Animal Rights’.

De bezoekers krijgen het volledige slachtingsproces te zien: de plaats waar de varkens eerst tot rust komen, de verdovingsruimtes en dan het slachten zelf. Op die manier hoopt de directie het vertrouwen terug te winnen en af te geraken van de stempel “horroslachthuis”.

 "Ook wij waren geschokt door de beelden en vonden de mistoestanden onaanvaardbaar", opende De Roover De Brauwer van de Debra Group bij een inkijk in het bedrijf. "Nog voor de sluiting waren we al bezig met correcties en een actieplan. We willen nu het vertrouwen zo herstellen. Bij velen roept de naam "Exportslachthuis" walging op maar we vragen een eerlijke tweede kans en de beste manier om dat te doen is de deuren wagenwijd open te zetten", aldus de bedrijfsleiders.

Undercoverbeelden
In maart bracht de dierenrechtenorganisatie choquerende undercoverbeelden naar buiten van het slachthuis. Een maand lang filmde een medewerker in het geheim hoe varkens gruwelijk behandeld worden, in alle stadia van het slachtproces.

Op de beelden was duidelijk te zien hoe de varkens onmiddellijk bij hun aankomst in het slachthuis geschopt en geslagen werden en hoe werknemers de dieren aan hun oren voorttrokken. Daarnaast kon de undercovermedewerker filmen hoe de beesten te pas en te onpas werden gemarteld met stroomstootwapens.

Door: Klaas Danneel/Tessa Rens

Bekijk ook: