Slachthuis in Izegem niet onbesproken

Het slachthuis van Izegem, dat gisteren in het nieuws kwam omdat er flagrante dierenmishandeling was vastgesteld, blijkt niet onbesproken. Vorig jaar al stelden dierenartsen acht keer een probleem vast met het welzijn van de dieren en drie keer volgde er een boete. Het bedrijf blijft ondertussen gesloten.

In het slachthuis voeren onafhankelijke experten van de universiteit van Leuven vandaag controles uit. Het slachthuis zou normaal pas eind dit jaar een doorlichting krijgen, maar door de sluiting laat het bedrijf de controles nu al starten.

“Onze normale werkwijze is om eerst de infrastructuur te bekijken en een technische audit te doen”, zegt Bert Driesen, expert Dierenwelzijn aan de KU Leuven. “Als het bedrijf terug opgestart mag worden, is het de bedoeling om het personeel te volgen en te filmen en om foto’s te maken en het geluid, de temperatuur en het vocht te meten.”

Al acht overtredingen
Dierenartsen van het dierenagentschap hebben vorig jaar al acht overtredingen vastgesteld omtrent het welzijn van de dieren. Bij het parket loopt een onderzoek naar een aantal administratieve inbreuken en slechte hygiëne.

Aanpassingen
Experts die de undercoverbeelden in het slachthuis in Izegem gezien hebben zien nu al zaken die beter kunnen. “Eén van de opmerkingen in het filmpje was de scheiding tussen de schietbox en de karkassen die opgetakeld worden”, zegt Driesen. “Dat kan je bijvoorbeeld perfect oplossen met een scherm.”

De directie moet nu eerst een actieplan voorleggen, zolang blijft het slachthuis alvast dicht.

Bekijk ook: