Site 'Spotcrowd' wil winkeldieven vatten

Twee Vlaamse ondernemers hebben een nieuw systeem bedacht om winkeldieven te betrappen: Spotcrowd. Iedereen die wil, kan via het internet meekijken naar rechtstreekse bewakingsbeelden van winkels. Als je ziet dat iemand iets wil stelen, verwittig je de winkelier en dan krijg je een vergoeding. Winkeliers zijn enthousiast, maar de staatssecretaris voor privacy niet bepaald.

“Ik denk dat er op maandbasis voor 5.000 euro gestolen wordt”, vertelt supermarktuitbater Bert Lambregts aan VTM NIEUWS. “Het zijn voornamelijk kleine diefstallen, maar soms zijn het ook professionele bendes die met een grotere buit aan de haal willen gaan.”

Er hangen wel camera’s in de meeste winkels, maar die zijn bijna nooit bemand omdat dat te duur is. Daar heeft Spotcrowd iets op gevonden. Camera's filmen de klanten in de winkel, zoals dat nu ook al gebeurt. Speciale software maakt iedereen onherkenbaar. Spotters kunnen de beelden online bekijken en de uitbater waarschuwen als ze een dief betrappen.

“Wat we gebouwd hebben is een online platform waar we mensen bij elkaar brengen”, vertelt de oprichter van Spotcrowd Roderick Lindner. “Om te helpen de vele diefstallen in te perken. Als ze iets zien, kunnen mensen dat alarmeren. Als ze alarmeren, dan gaat dat signaal naar de winkelier en die beslist om in te grijpen of niet.”

"Mag niet"
Per betrapte dief krijgen de spotters een vergoeding. Hoeveel staat nog niet vast. Het systeem is klaar, maar het mag volgens de wet niet gebruikt worden.

“Winkeliers mogen zichzelf natuurlijk beveiligen, ook met camerabeelden”, vertelt Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer. “Onder de camerawetgeving mogen ze die beelden ook doorgeven aan de politie. Maar ze kunnen die absoluut niet online zetten. We willen niet dat mensen zelf voor privédetective gaan spelen. Als ook criminelen die beelden gaan bekijken, zullen ze snel de zwakheden van het systeem zien. Het bedrijf is in overtreding met zowel de camerawetgeving, als de privacywetgeving als de wetgeving op privébewakingsfirma's.”

“De mensen thuis weten niet naar welke winkel ze aan het kijken zijn en naar welke persoon, dat wil ik benadrukken”, vertelt Lindner.  “Op die manier zorgen we er voor dat winkeliers geholpen worden en dat de maatschappij een belangrijke misdaad kwijt is.” De ontwikkelaars willen nu samenzitten met de bevoegde instanties om de wet aan te passen.