Robot brengt hooibrand in beeld

Omdat brandweermannen niet meer binnen mogen in de mergelgrotten in Kanne, bij Riemst, om de hooibrand te blussen, werd vandaag een Duitse robot ingeschakeld. Die maakt beelden van de brandhaard en van de toestand in de grotten.

De vanop afstand bestuurde robot van het Duitse chemiebedrijf Bayer uit Leverkusen, werd deze voormiddag het gangenstelsel ingestuurd. Daarvoor kwam ook de bedrijfsbrandweer van het Duitse bedrijf ter plaatse.

De beelden die de robot maakt, worden nu door de brandweer en veiligheidsspecialisten geanalyseerd. Die zullen overwegen of er eventueel toch een optie is om de hooibrand te blussen, in plaats van die gecontroleerd te laten uitbranden zoals dat nu gebeurt.

Waterschermen
De beslissing om de hooibrand te laten uitbranden, viel gisteren, maar de brand veroorzaakt veel rook- en geurhinder die nog lange tijd zal aanhouden. Daarom plaatste de brandweer vandaag waterschermen voor de ingang van de grotten om de hinder voor de buurtbewoners tot een minimum te beperken.

De hulpdiensten zullen de luchtkwaliteit voortdurend monitoren, maar uit de analyse van de gegevens door het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dat alle resultaten binnen de toegestane normen liggen.

Bekijk ook: