Redders dragen bril met camera's in

Redders aan zee dragen nog tot het eind van de vakantie een speciale bril met ingebouwde camera's. Die registreren exact waar ze naar kijken als ze de zee in de gaten houden, en hoelang ze dat doen. De onderzoekers willen weten wat de beste manier is om een zwemmer in nood snel op te merken.

Binnenin de zonnebril zijn drie kleine camera's gemonteerd. Eén gericht naar de zee, en twee naar de ogen, die volgen de beweging van de pupillen. Een thesisstudent van de universiteit Gent analyseert zo het kijkgedrag van de strandredders. Hoe groter de cirkel, hoe langer hij of zij zich op dat punt fixeert.

Hoe een redder de zee scant, hangt ook af van hoeveel volk er aan het zwemmen is. Op het einde van de dag is die ook minder alert dan bij het begin. Met de resultaten van het onderzoek wil men toekomstige redders beter aanleren hoe ze baders in de gaten moeten houden.

Topsporters
De bril is nieuw aan zee, maar wordt wel al gebruikt om de prestaties van topsporters te verbeteren. Ook bij verkeersstudies kennen ze de bril, om te zien wanneer de aandacht van een bestuurder verslapt.

Bron: redactie