Rechtsbijstand straks fiscaal aftrekbaar?

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de aparte rechtsbijstandsverzekering fiscaal aantrekkelijker maken. Het is een van de voorstellen die vandaag besproken wordt op de speciale ministerraad over veiligheid en justitie in Hertoginnedal.

Een rechtsbijstandsverzekering komt tussen in de kosten bij geschillen, zoals bijvoorbeeld het ereloon van een advocaat, het loon van de deurwaarder of de procedurekosten. Vaak heb je al een soort van aanvullende verzekering, zoals bijvoorbeeld bij uw auto. Maar een verzekering die in meer gevallen tussenkomt, kost algauw 150 tot 300 euro per jaar.

Bescherming
Deze rechtsbijstandsverzekering is vandaag niet verplicht en dat wil minister van Justitie Koen Geens ook niet veranderen. Wél wil hij de verzekering interessanter maken door het fiscaal aftrekbaar te maken. Hoe meer mensen zo’n verzekering afsluiten, hoe beter de burgers beschermd zijn, klinkt het. 

Het is een van de maatregelen die Geens vandaag voorlegt op de superministerraad om justitie te hervormen en moderniseren. De regering heeft advocaten ook gevraagd om vaste tarieven te bepalen voor gerechtelijke procedures zoals bijvoorbeeld bij een echtscheiding, of een conflict met verhuurders of aannemers.