Probleem evenwicht? Ook hersens spelen rol

Onze hersenen kunnen zich heel goed aanpassen en zelfs deels uitschakelen als ons lichaam een probleem heeft. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen ontdekt toen ze paraboolvluchten bestudeerden, waar mensen een tijdlang gewichtloos zijn. Daar schakelen de hersenen ons zogenaamd verticaliteitsgevoel tijdelijk uit, zodat we niet meer duizelig zijn.

De vraag die we ons stellen is hoe ons brein reageert op vreemde of zelfs duizelingwekkende situaties. “Gewichtloosheid is zo'n duizelingwekkende situatie dat ons brein in de war brengt”, zegt Prof. dr. Floris Wuyts, evenwichtsdeskundige Universiteit Antwerpen.

Professor Wuyts en zijn team namen daarom een hersenscan van een dertigtal proefpersonen voor en na een paraboolvlucht en keken of er een verschil was tussen voor en na. Ook onze VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck was proefkonijn.

Verticaliteit
De Antwerpse wetenschappers ontdekten een welbepaald stukje brein waar iets gebeurd was. “Er was eigenlijk net één centrum in de hersenen waar die veranderingen heel significant waren, namelijk dat centrum dat bezig is met de interpretatie van verticaliteit: waar is de grond, waar is boven? Dat gedeelte was eigenlijk platgelegd en doordat we kunnen meten dat het daar is, kunnen we nu gaan kijken bij patiënten”, vertelt Wuyts.

Het onderzoek met de paraboolvluchten kan dan ook van groot belang zijn bij patiënten met duizeligheid en evenwichtsstoornissen. “We keken altijd naar het evenwichtsorgaan, maar nu kunnen we ook een stap verder kijken, naar de hersenen", zegt de professor.

"Als we weten waar, kunnen we gaan proberen het te beïnvloeden. Dat beïnvloeden kan zijn door een bepaalde therapie, hetzij met medicatie of bepaalde oefeningen”, besluit Wuyts.