Prinses Anne opent herdenking raid op Zeebrugge

De Britse prinses Anne, de Princess Royal, heeft de tentoonstelling '1914-1918 - De Slag om de Noordzee' officieel geopend. Ze deed dat in het kader van de honderdjarige herdenking van de Raid op Zeebrugge en Oostende, op 23 april precies honderd jaar geleden.

Op 23 april 1918, op de Engelse nationale feestdag Saint George's Day, ondernam de Britse marine één van de grootste militaire acties door met 136 schepen Zeebrugge en Oostende aan te vallen. 176 Britse mariniers werden gedood, 49 blijven vermist. Er werden elf "Victoria Crosses" uitgereikt voor moed, de hoogste Britse militaire erkenning. Zelden werden meer onderscheiding toegekend voor één veldslag. De tentoonstelling toont die eretekens. Het unieke is dat alle elf kruisen voor het eerst in 100 jaar zijn samengebracht. 

Gouden boek
Prinses Anne bezocht de tentoonstelling en toonde veel interesse voor de unieke stukken die voorgesteld worden door gastgids provinciegouverneur Carl Decaluwé. Ook staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) volgden de rondleiding. Alle prominenten, waaronder ook een Duitse delegatie, kregen een replica van het naamplaatje van de onlangs gevonden Duitse duikboot UB29.

Prinses Anne, en haar echtgenoot admiraal Tim Laurence, tekenden ook het gouden boek, samen met de minister-president van de Duitse staat Nordrhein-Westfalen Armin Laschet. Er waren ook wat nazaten aanwezig, zoals de achterkleinzoon van Winston Churchill.