Prins Laurent: "Wij zijn niet gehoord"

Prins Laurent heeft voor het eerst gereageerd op de afname van een deel van zijn dotatie door de regering. “Ik begrijp niet waarom wij niet gehoord zijn en een stuk van de dotatie weg is”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

Afgelopen zomer heeft prins Laurent een receptie bijgewoond in de Chinese ambassade, zonder daarvoor toestemming te vragen aan regering. De maat was vol voor premier Charles Michel (MR) en dus wou die hem een sanctie opleggen.

Eind september had Michel nog een gesprek daarover met de advocaat van Laurent. Laurent was ook welkom op het gesprek, maar zegde af met een doktersbriefje. Michel had daar besproken dat de regering een deel van zijn dotatie wou afnemen.

In december, net voor de regering daarover een beslissing wou nemen, schreef de prins een brief waarin hij zei dat zijn mensenrechten geschonden werden.

Straf
Dat baatte echter niet en op 14 december besliste de regering om dit jaar (2018) een deel van zijn dotatie af te nemen. Hij krijgt dit jaar 46.000 euro minder dan normaal. Vanaf volgend jaar krijgt hij weer zijn volledige dotatie van 308.000 euro.

"Ik begrijp het niet"
“Ik begrijp niet waarom wij niet gehoord geweest zijn en waarom een stuk van de dotatie weg is”, zegt Laurent bij een bezoek aan het autosalon in Brussel. “Maar ik ben niet slim genoeg om te begrijpen waarom het zo is”, aldus nog de prins.