Prins Laurent vs. de regering: een overzicht

In het gareel lopen van de regering, het is niet evident voor prins Laurent. Het uitstapje naar de Chinese ambassade, waardoor hij nu een deel van zijn dotatie dreigt te verliezen, is namelijk geen alleenstaand geval. De prins had zes jaar geleden ook al een aanvaring met toenmalig premier Yves Leterme (CD&V)

“Ik twijfel er niet aan dat de prins mijn bemerkingen ter harte zal nemen en een duidelijk keuze zal maken. Ofwel dat evenwicht respecteren ofwel afstand doen van zijn rechten”, zei Leterme in 2011.

Congo
Leterme riep de prins op het matje, omdat hij in Congo president Joseph Kabila en andere politici had ontmoet. De regering had dat nochtans verboden.

Toestemming
Een jaar geleden is het weer prijs. Laurent sprak toen in Brussel met de premier van Sri Lanka. Toen vroeg hij zelfs geen toestemming, terwijl dat moet als hijbuitenlandse politici ontmoet. “Ik heb aan minister Reynders gevraagd om de prins tot de orde te roepen”, zei huidig premier Charles Michel (MR) in 2016. 

Erdogan
En deze zomer kon premier Michel op het nippertje vermijden dat Laurent nog eens zijn gangen ging. De premier kwam te weten dat de prins in Brussel naar een bijeenkomst wilde gaan met aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij beloofde de organisatoren zelfs een toespraak te geven. Maar toen luisterde Laurent dus wel naar de premier.