"Prepaid bellen met pakje kauwgom"

Anoniem bellen met een gsm-toestel is nog steeds kinderspel. En dat ondanks de grootschalige registratieprocedure die de overheid in november vorig jaar heeft opgestart. Dat blijkt uit onderzoek van Faroek Özgünes en Jonas D’Hollander voor VTM NIEUWS. De kaart werd zelfs geactiveerd met een foto van een pakje kauwgom als identiteitsbewijs. 

De regering wil de identiteit van iedere beller kunnen traceren, in de strijd tegen terreur. Maar met de registratie van ondertussen één miljoen anonieme simkaarten loopt het grondig mis.

VTM NIEUWS kocht recent zelf een aantal prepaidkaarten en stelde vast dat je nog steeds probleemloos kan bellen, chatten of surfen zonder dat iemand je echte identiteit kan achterhalen. Grote telecomoperatoren zoals Proximus en Telenet vragen een elektronische identiteitskaart. Dat systeem is moeilijk te omzeilen, maar bij andere operatoren kan je ook zonder elektronische identiteitskaart registreren.

We doen de test
Bij Lycamobile bijvoorbeeld, een operator met één miljoen klanten. De kaarten vind je in de meeste nachtwinkels, maar ook in verdeelautomaten in stations, zoals bijvoorbeeld in Brussel centraal. Om te kunnen bellen, moet je de simkaart eerst online activeren. Daar heb je een duidelijke foto voor nodig van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Maar het systeem is niet waterdicht. Een eenvoudige zoekopdracht op Google leverde een rijbewijs op van een onbekende man uit Letland. Drie uur later is ons nummer actief en we bellen er zelfs vandaag nog mee.

Hoe kan dat?
“Elk identiteitsbewijs nakijken en verifiëren of dat wel degelijk een correct identiteitsbewijs is, is een heel werk”, legt een medewerker van Lycamobile uit aan VTM NIEUWS. “De Belgen zijn nog gemakkelijk na te kijken, maar wij zitten met paspoorten uit eender welk land: Polen, Roemenië, …”

De medewerker legt uit dat Lycamobile visueel controleert of alle informatie op het identiteitsbewijs staat, maar niet of het identiteitsbewijs wel overeenkomt met de aanvrager van de simkaart. “Als het een echt identiteitsbewijs lijkt te zijn, dan gaat dat aanvaard worden”, reageert de medewerker van Lycamobile.

Kauwgom
We deden een laatste test en activeerden nog een simkaart bij Lycamobile. In plaats van een  identiteitsbewijs te gebruiken, nemen we een foto van een pakje kauwgom en sturen die door. Tot onze verbazing wordt de kaart geactiveerd en kunnen we bellen. Pas na een halve dag wordt de fout ontdekt en kunnen we niet meer bellen. Vreemd genoeg kunnen we op hetzelfde nummer wel nog oproepen ontvangen, ook nu nog.