Paling in Europa steeds meer bedreigd

Het gaat niet goed met de paling! De dieren geraken nauwelijks nog vanuit de Vlaamse rivieren in zee. Onderzoekers hebben dat ontdekt met kleine zenders die ze in 300 palingen hadden ingeplant. Ze geraken vaak niet voorbij de vele pompstations, onder meer in de Polders. En dat is slecht nieuws, want palingen planten zich alleen voort in zee. En ze zijn nu al heel schaars.

Het is bijna lente en dan start de intocht van jonge palingen. Ze leven in zoet water in Europa, maar zodra ze volgroeid zijn, na zo’n tien jaar, zwemmen ze naar de kust voor een tocht van 6.000 kilometer richting Saragossazee.  Daar leggen ze eitjes, en de nieuwe lading paling komt via de Golfstroom weer naar Europa.

Maar het lukt palingen amper om onze kust te bereiken, ontdekten onderzoekers van onder andere de UGent. Via zenders in  de buikholte volgden ze vier jaar lang het traject van 300 palingen. En er zit al amper paling in de Vlaamse rivieren, onder andere door vervuild water en overbevissing. Zo is er maar liefst 98 procent minder paling dan 50 jaar geleden.

Er zijn 172 pompstations in Vlaanderen, vooral in de West-Vlaamse polders en het meetjesland. Die aanpakken kan dus al een eerste stap in de goeie richting zijn.