Ophef in Ieper door 'giftige' naam resto

In Ieper is heel wat commotie ontstaan over de naam van een brasserie. De naam van het eetcafé klinkt namelijk hetzelfde als yperiet, het mosterdgas dat tijdens de Eerste Wereldoorlog duizenden slachtoffers heeft gemaakt.

Het gas werd bijna dag op dag honderd jaar geleden voor de eerste keer gebruikt door de Duitsers in Ieper. Enkele maanden later deden de geallieerden hetzelfde. Het gas veroorzaakte enorme brandwonden en blaren bij de soldaten.

De stad Ieper vindt het dan ook respectloos dat de uitbaters naar dit chemisch wapen verwijzen. “We vinden het wansmakelijk en niet menselijk. We vragen aan de brasserie om de naam te veranderen”, zegt schepen van Toerisme Jef Verschoore aan VTM NIEUWS. 

Bommetje als smaakbom
Het eetcafé betreurt dat de discussie in het openbaar gebeurt in plaats van met hen en zegt dat het niet de bedoeling was om mensen te choqueren. Dat laten ze weten in een bericht op Facebook.

“Ikzelf ben een rasechte Ieperling waardoor ik met Ieper in de naam onze stad een eer wil aandoen. ‘Eat’ verwijst naar het eten, zodat ook Engelsen weten dat ze welkom zijn in onze brasserie. De schrijfwijze is dus totaal niet dezelfde als yperiet”, klinkt het. 

Volgens de uitbaatster verwijzen de bommetjes naar een smaakbom. Nu nog alles veranderen is moeilijk, zegt ze, want alle drukwerk en promotie is al rond. Daarnaast denken ze niet dat de Britten er een probleem van zullen maken, omdat zij Ieper uitspreken als ‘Wipers’ en de link met yperiet dus niet zouden leggen.