Op reis met auto? Deze tips houden je veilig

Touring en VAB waarschuwen voor een druk weekend op de weg. Heel wat mensen vertrekken op vakantie met de wagen. Wij gingen langs op de campus van Autotechnologie van de Thomas More Hoogeschool om wat tips te vragen voor op de baan. Hij zet een aantal tips op een rijtje zodat je reis veilig verloopt.

Koelvloeistof
Check je koelvloeistof voor je vakantie. Je motor en koelvloeistof moeten daarvoor koud zijn. Check of de vloeistof zich tussen het minimum- en maximumstreepje bevindt. En vul bij als dat niet het geval is.

Ruitensproeiervloeistof
Zorg ervoor dat je ruitensproeiervloeistof bijgevuld is. Het is belangrijk dat je een product kiest dat snel insecten kan losmaken van je voorruit. Neem daarnaast ook een zeemvel of een spons mee. Als je naar een koud land trekt, neem je ook best wat extra antivries mee.  

Oliepeil
Controleer je oliepeil voor je vertrekt. Bij te weinig olie kan je motor vastlopen en veel schade veroorzaken. Je checkt je olie als je motor koud is. Neem voor de zekerheid een extra flesje reserveolie mee. Dat is geen overbodige luxe tijdens een lange autorit.

Check je banden
Voor je vertrekt, check je best de banden van je auto. Zo is de bandenspanning belangrijk voor een goede wegligging. En ook je verbruik zal veel minder zijn bij de juiste spanning.

De correcte bandenspanning voor je auto vind je terug in je tankdop of in het deurgat van de bestuurder. Naast je bandenspanning is ook het profiel van je banden belangrijk. Die moet minimaal 1,66 millimeter zijn. Check je banden als ze koud zijn en je dus even niet meer met de wagen hebt gereden voor het beste resultaat. Vergeet ook zeker je reservewiel niet te controleren.

Vergeet niets
In sommige Europese landen moeten er verplicht dingen aanwezig zijn in je auto. In Frankrijk is dat een alcoholtester. In Spanje ben je verplicht om een extra set reservelampen mee te hebben. Ook fluovestjes zijn in verschillende landen verplicht.

Sleutels
Als je een lange autotrip plant, neem dan ook je reservesleutels mee. Die kan je in je koffer bewaren die in het hotel blijft. En vergeet ook niet de voor de hand liggende dingen. Een paraplu, werkhandschoenen of een zaklamp zijn ook handig als je in België in panne valt.

Bekijk ook: