Oktober zal wellicht filerecord breken

In de eerste twee weken van oktober stond er gemiddeld 177 kilometer file, ofwel twintig kilometer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum, die VTM NIEUWS heeft opgevraagd. Het ziet er dan ook naar uit dat deze maand alle filerecords gaat breken.

Deze ochtend kwam de spits al erg vroeg op gang. Maar liefst negen ongevallen deden de Vlaamse snelwegen vastlopen, met op het hoogtepunt 210 kilometer file. Ook de afgelopen dagen stonden was er veel fileleed op de Vlaamse snelwegen.

Uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat onze wegen jaar na jaar meer dichtslibben. Zo stond er in eerste twee weken van deze maand gemiddeld 177 kilometer file. Vorig jaar stond in diezelfde periode gemiddeld 155 kilometer file, een stijging met 22 kilometer dus. 

Oktober fileklepper
“Oktober is ieder jaar een fileklepper. De mensen die nu klagen hebben wel gelijk, want ze hebben twee zware weken achter de rug met hoge filecijfers”, zegt woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum Peter Bruyninckx. De reden? Het herfstweer veroorzaakt meer ongevallen op wegen die al verzadigd zijn, met nog langere files tot gevolg. 

Daarnaast duren de files ook steeds langer. “De drukte is er al veel vroeger en ze houdt langer aan. We noemen dat de verbreding van de spits.”

Het belooft er de komende maand trouwens niet beter op te worden. November is traditioneel nog drukker dan oktober. Het is nu al zo goed als zeker dat 2017 het zwaarste filejaar ooit wordt.