Niet door rijexamen? Niet meer alleen rijden

Europa vindt onze Vlaamse rijopleiding onveilig. Want het is niet te begrijpen dat een kandidaat -bestuurder die z'n praktijkexamen niet haalt, toch opnieuw alleen de baan op mag. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt de kritiek terecht en onderzoekt wat hij kan veranderen.

Wie twintig uur rijles volgt, krijgt daarna van de rijschool een attest om alleen te rijden. Opvallend: dat attest blijft gewoon geldig ook als je buist op je praktijkexamen. Onbegrijpelijk vindt Europa en ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt de kritiek terecht.

“Het is nogal onlogisch als blijkt uit een examen dat je niet geschikt bent om te rijden dat je vervolgens naar huis mag rijden”, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)  aan VTM NIEUWS. “Ik vind dat we daar echt iets aan moeten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat je nog enkel mag rijden onder begeleiding maar daarvoor vraag ik nog advies van hoe we dat praktisch gaan doen.”

Te gestresseerd? 
Mobiliteitsorganisatie VAB is niet tegen het systeem. “Na twintig uur kan de rijschool je een attest geven als je veilig kan rijden, dat je alleen mag rijden. Nadien moet je natuurlijk ervaring opbouwen en dat is heel belangrijk. Als je dan naar het examen gaat, zijn er mensen die effectief daarna buizen. Soms is dat door de stress en wil dat dus niet per se zeggen dat ze slecht rijden."

Strengere controles op rijscholen
Volgens VAB moet er vooral strenger gecontroleerd worden op de rijscholen. “We zien in de sector dat er een gevaar is dat de rijscholen beloven dat je na twintig uur les een attest krijgt. Dat kan je niet beloven. Dat is echt afhankelijk van de jongeren. Sommigen kunnen na twintig uur voldoende veilig rijden om alleen te rijden en sommigen kunnen dat na twintig uur nog niet.”

De rijopleiding wordt vanaf oktober sowieso strenger. Zo wil minister Weyts dat ouders die hun kinderen begeleiden een korte cursus volgen.