Na Tielt, nu ook in Izegem: Hoe kan dat?

Een half jaar na de heisa rond het slachthuis in Tielt, duiken vandaag opnieuw schokkende beelden op van een slachthuis in het West-Vlaamse Izegem. Toch had minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in maart aangekondigd dat alle slachthuizen doorgelicht zouden worden om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Op 23 maart dit jaar doken undercoverbeelden op van het slachthuis in Tielt, gemaakt door de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Op de beelden waren de gruwelijke methodes te zien die gebruikt werden bij het slachten van de varkens. Zo is onder meer te zien hoe de varkens onmiddellijk bij hun aankomst in het slachthuis geschopt en geslagen worden en hoe werknemers de dieren aan hun oren voorttrekken.

Vandaag kwam de dierenrechtenorganisatie opnieuw met schokkende beelden naar buiten, deze keer van een slachthuis in het West-Vlaamse Izegem. Ook daarop is te zien hoe de runderen hardhandig worden aangepakt.

Doorlichtingen aangekondigd
Opvallend, want minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) had in maart maatregelen aangekondigd om situaties zoals in Tielt in de toekomst te vermijden. “Een van de maatregelen was het doorlichten van al de slachthuizen, een dertigtal in totaal”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. 

Maar tot nog toe is dat nog niet gebeurd. De regels werden wel al afgesproken, maar de effectieve controles moesten nog van start gaan. “Er zijn afspraken gemaakt en procedures werden afgesproken, maar de eigenlijke doorlichting zou pas volgende week plaatsvinden.”

Strengere vereisten
Minister Weyts wil dus niet gezegd hebben dat zijn maatregelen niets oplossen. “We hebben de lat hoger gelegd en nu komt het erop aan om de rotte appels uit de sector te halen”, klinkt het. Daarbij benadrukt Weyts dat ook de sector zijn verantwoordelijkheid moet nemen. “Wij hebben het voortouw genomen en strenge vereisten gesteld, maar die vereisten moeten nu ook gecontroleerd worden.”

Overal verplicht camera’s hangen, ziet de minister niet zitten. Volgens hem creëren ze een vals gevoel van veiligheid. “De beelden zullen gewenning veroorzaken als die camera steeds aan staat. Daarnaast moet er ook altijd iemand die beelden monitoren, anders kan je daar alleen achteraf iets mee doen."

Bekijk ook: