Morgen start Cordon in het echt

Morgen gaat in Antwerpen een merkwaardig medisch project van start, dat veel weg heeft van de tv-serie Cordon. Op de terreinen van het Universitair Ziekenhuis gaan vijftien proefpersonen een maand lang in complete afzondering om een nieuw geneesmiddel te testen. Om medische redenen zijn alle proefpersonen Nederlanders.

Niet verrast zijn als je 66 containers ziet staan op de parking van de Universiteit van Antwerpen, of wanneer je te horen krijgt dat vijftien proefpersonen er een maand lang in quarantaine zullen leven. De Universiteit van Antwerpen start namelijk met een medische proef als onderdeel van een onderzoek naar een vaccin tegen polio. 

De onderzoekers willen een nieuw vaccin testen tegen polio, een erg besmettelijke ziekte die verlammingen kan veroorzaken. Sinds 1967 worden alle kinderen in ons land verplicht gevaccineerd tegen de ziekte. Daardoor komen er bij ons vrijwel geen gevallen van polio meer voor. 

Zeldzame bijwerking
Eén probleem: het huidige vaccin heeft een zeldzame bijwerking. Het kan namelijk in één op één miljoen gevallen zelf polio veroorzaken. Net daarom willen de onderzoekers een nieuw en veiliger vaccin ontwerpen. De proefpersonen krijgen in het containerdorp een levende, afgezwakte versie van het poliovirus ingeënt. Omdat het virus in het milieu zou kunnen terechtkomen door bijvoorbeeld de stoelgang van de proefpersonen of door menselijk contact, worden ze volledig afgesloten van de buitenwereld.

Fysiek contact
De proefpersonen worden dan wel in quarantaine gezet, dat wil niet zeggen dat ze een maand lang in een donkere kamer moeten leven zonder sociaal contact. Zo zullen er in de containers verschillende faciliteiten aanwezig zijn zoals een fitnessruimte en een ontspanningsruimte, en mogen ze ook gewoon bellen of skypen naar familie of vrienden. De enige regel is dat ze geen fysiek contact mogen hebben met de buitenwereld, maar los daarvan kunnen ze gewoon hun leven leiden. 

Geld
De proefpersonen zullen ook steeds omringd worden door een medisch team, en lopen dus geen enkel gevaar. De mensen die zullen deelnemen aan het experiment, worden daar ook voor vergoed. Ze zullen tussen de 8.000 en 10.000 euro krijgen voor hun deelname.