Mesen herdenkt 100 jaar Mijnenslag

In de Westhoek herdenken ze vandaag de bloedige Mijnenslag in Mesen uit de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar geleden liet het Britse leger negentien mijnen ontploffen aan het front, daarbij kwamen 50.000 mensen om. De Britse prins William woont de plechtigheden straks bij.

Vandaag staat in de Westhoek de Mijnenslag in Mesen centraal, vandaag dag op dag honderd jaar geleden. Om 4.10 uur werden negentien dieptemijnen tot ontploffing gebracht in Mesen en Heuvelland. 

Die hadden de Britse troepen via tunnels geïnstalleerd onder de Duitse linies. Het was de meest ingenieuze operatie tot op dat moment in de Eerste Wereldoorlog en ze leidde letterlijk en figuurlijk tot een schokeffect bij de Duitse troepen. De ontploffing veroorzaakte de grootste kunstmatige aardschok tot dan. Volgens sommige verslagen was de schok zelfs te voelen tot in Londen en Parijs.

Hele dag herdenkingen
In totaal staan vandaag zes plechtigheden op het programma. De herdenking opende met een Nieuw-Zeelandse ceremonie op Messines Ridge in Mesen, het epicentrum van deze herdenkingsdag. Ongeveer 100.000 Nieuw-Zeelanders vochten namelijk mee aan het front, ofwel bijna een op de tien inwoners toen. Maar liefst 700 Nieuw-Zeelanders overleefden de Mijnenslag niet, 3.000 anderen raakten gewond.