Dossier Kasteelmoord

"Meerdere pogingen om Saelens te doden"

Stijn Saelens is meermaals ontsnapt aan pogingen om hem van kant te maken. Dat blijkt uit de vele gesprekken die VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes had in zijn onderzoek naar de Kasteelmoord. Al die bevindingen heeft Özgünes nu gebundeld in het boek ‘De Kasteelmoord. Kroniek van een aangekondigde dood’.

Özgünes volgt de Kasteelmoord als gerechtsjournalist sinds dag één, 31 januari 2012. “Het was meteen een intrigerend verhaal. Het begon met de verdwijning van Stijn Saelens uit zijn kasteel. Er lag enkel een plas bloed, een kogelhuls en een mysterieuze doos. Pas twee weken later werd zijn lichaam gevonden. Dus die zaak heeft me meteen geïntrigeerd”, legt Özgünes uit.

Zo erg dat de zaak hem niet meer losgelaten heeft: “Ik heb constant notities bijgehouden en met heel veel mensen gepraat. Het resultaat is nu dit boek.”

Meerdere pogingen
Een van de opvallendste zaken voor Özgünes is de moeilijkheid om een huurmoord te laten uitvoeren. “Blijkt dat Stijn Saelens verschillende keren ontsnapt is aan een poging om hem te ontvoeren en van kant te maken. Zelfs op 31 januari 2012 is het ook misgelopen. Het was helemaal niet de bedoeling om Saelens in zijn kasteel dood te schieten. De hele uitvoering is compleet misgegaan”, aldus Özgünes.

Het boek komt er nog voor de definitieve uitspraak in de Kasteelmoord. “Maar de vraag is wanneer je het dan wel brengt natuurlijk. Ik vond het vooral belangrijk het volledige verhaal erachter uit de doeken te doen. Wat heeft gespeeld, welke intriges zijn er, niet enkel tussen de families, maar ook tussen de advocatuur en de magistratuur”, zegt Özgunes nog.