Medicatie die levens redt, kost fortuin

Patricia Geerts raakte dertig jaar geleden na een bloedtransfusie besmet met hepatitis C, een virus dat haar lever langzaam kapot maakt. Er ís wel een medicijn voor haar behandeling, maar dat krijgt ze niet terugbetaald. ‘iPhonepillen’ noemen ze die medicijnen, omdat de farmabedrijven voor één pil evenveel vragen als voor een smartphone.

Medicijnen die het leven van mensen kunnen redden, zijn zo duur dat mensen ze pas kunnen krijgen als ze doodziek zijn. Anders is het voor de ziekteverzekering onbetaalbaar. ‘iPhonepillen’ noemen ze die, omdat ze even duur zijn als een smartphone. “Mijn lever moet eigenlijk stuk zijn, voor ik die behandeling mag krijgen”, zegt Patricia Geerts, die lijdt aan hepatitis C. Het medicijn dat haar kan genezen, wordt niet terugbetaald.

Patent
Ook andere nieuwe medicijnen dreigen onbetaalbaar te worden. Voor sommige kankerbehandelingen vragen farmaceutische bedrijven meer dan 100.000 euro per patiënt. Omdat ze een patent hebben op die middelen en dus kunnen vragen wat ze willen. Het is verkeerd om te zeggen dat wij rijk worden op de kap van zieke mensen”, zegt Stefaan Fiers, woordvoerder van Pharma.be. “Het is dankzij de farmaceutische industrie dat er geïnvesteerd wordt in onderzoek om die medische noden te kunnen beantwoorden."

Campagne
Om medicatie betaalbaar te houden, lanceert Dokters van de Wereld de campagne 'Je Geld of Je Leven'. Op de website www.thecostoflife.be kan je een petitie ondertekenen om de overheid en de sector onder druk te zetten de prijzen te verlagen. Ook de ziekenfondsen ondersteunen die campagne.