Man die 9 fietsers aanreed naar de cel

De politierechter in Beringen heeft de 31-jarige Jan F. uit Genk veroordeeld tot acht maanden cel en een boete van 13.200 euro voor het plegen van vluchtmisdrijf, na het inrijden op een groep van negen fietsers in Lommel. Bij de zware klap op 5 april 2016 vielen er drie zwaar- en vier lichtgewonden. De man is voor 27 maanden zijn rijbewijs kwijt.

Zijn toenmalige vriendin, die bij hem in de wagen zat, kreeg een boete van 1.200 euro en veertig dagen rijverbod. De 29-jarige vrouw had Jan F. niet tegengehouden om met de wagen te rijden, hoewel ze wist dat hij een rijverbod had. De beklaagde en zijn toenmalige vriendin waren vandaag niet aanwezig bij de uitspraak.

Onder invloed van drugs
De man zat onder invloed van vloeibare xtc achter het stuur van het voertuig, dat eigendom was van de vader van zijn vriendin. Na de klap was de voorruit verbrijzeld, maar dat hield hem niet tegen om verder te rijden. Hij stak gewoon zijn hoofd uit het linkervoorraam. Bij zijn arrestatie reageerde hij agressief. De politie moest geweld gebruiken om hem te arresteren. Op 23 mei 2016 mocht hij de gevangenis verlaten, mits naleving van voorwaarden. Hij moest verplicht in therapie gaan, maar na 2,5 week verliet hij tegen alle advies in de instelling waar hij verbleef.

De rechtbank twijfelde dus aan de oprechtheid van beklaagde om af te kicken. Hij liet volgens de rechtbank zijn eigen wil primeren. De man heeft bovendien nog altijd geen vast werk. De rechtbank beschouwde het feit dat hij drugsvrij is sinds de feiten van 2016 als het enige positieve element. De rechter zag een probatie-uitstel niet zitten, omdat hij al in het verleden de opgelegde voorwaarden aan zijn laars lapte ofwel zelf het tempo bepaalde in hoeverre hij de voorwaarden nakwam.

Op burgerlijk gebied is nog geen uitspraak gedaan: op 22 februari worden de debatten heropend.