Leugendetectortest is slechts aanwijzing

Alexandru C., de Roemeen die verdacht wordt van de moord op Sofie Muylle, heeft in Brussel een test met de leugendetector ondergaan. Hij had er zelf om gevraagd, omdat hij wil bewijzen dat hij onschuldig is. Zo’n test wordt jaarlijks ongeveer 500 keer toegepast, vooral in zeden- en moordzaken. Het resultaat kan een hulpmiddel zijn voor de rechter, maar die is niet verplicht om er ook rekening mee te houden.

Terwijl de politie vragen stelt, registreert de polygraafmachine hoe je lichaam reageert. Ondertussen meet de leugendetector hoe gestrest je bent. Maar zo’n test is niet volledig betrouwbaar. Onderzoek toont aan dat bij mensen die de waarheid vertellen, toch ongeveer vier op de tien tests aangeven dat ze liegen.

Omgekeerd lukt het ook: twee op de tien leugenaars slagen toch in de test. Het is dus mogelijk de machine te misleiden. Daarom is het resultaat van de test voor de rechter slechts een aanwijzing en geen doorslaggevend bewijs. Een rechter is dan ook nooit verplicht om met de test rekening te houden.

Over het verloop en de resultaten van de polygraaftest van Alexandru C. is momenteel nog niets bekend. De Roemeen verschijnt op 3 oktober opnieuw voor de Brugse raadkamer.

Bekijk ook: